Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Párizs


vonalak száma =14 + 2
állomások száma =297
hálózat hossza =214 km
alapítás éve =1900
irányító =[[Régie autonome des transports parisiens|RATP]]
napi forgalom=4,5 millió
honlap=www.ratp.info
 
A párizsi metró (franciául: Métro de Paris) a francia főváros, (Párizs) metró rendszere. 16 metróvonalból áll, amelyek főleg föld alatt haladnak, és teljes hosszuk eléri a 211 kilométert. A rendszer, amely Párizs egyik jelképévé vált, híres kiterjedt belvárosi útvonálhálózatáról és a szecesszió által befolyásolt homogén építészeti stílusáról.

A metróvonalak 1-től 14-ig vannak számozva, további két kisebb vonallal. Az utóbbiak a 3bis és a 7bis neveket viselik, mivel ezek eredetileg a 3-as és a 7-es metróvonalak elágazásai voltak, és csak később váltak önállókká.
 
Története:
Az első vonalat 1900-ban avatták fel a világkiállításra. A hálózatot az első világháború kezdetén kibővítették, a metró magja 1920-as évekre készült el. Az 1930-as években a metróvonalak átlépték Párizs határait, mivel megkezdődött az agglomerációs elővárosok bekapcsolása a rendszerbe. A 11.vonal is ebben az évtizedben épült fel. A 1950 és 1970 közötti ''décennies voitures'' (magyarul: ''az autók évtizedei'') után  több külvárosi vonalat hoztak létre. Az 1960-as években megnyitott RER kibővítette a hálózat kapacitását. A 20. század végén megnyílt a teljesen automatizált 14. vonal, amelyet a RER vonalának felváltására szántak.

Ma a metró naponta 4,5 millió utast szállít (1,365 milliárd utas 2005-ben). 297 állomást üzemeltet, melyek közül 62-t több vonal is érint.

A vállalat, amely eredetileg a metrót üzemeltette, (Compagnie du chemin de fer métropolitain de Paris), röviden ''CMP'' vagy ''Métropolitain'' néven volt ismert. Az első években azonban csak ''Métro'' név alatt vált ismertté. A hálózatot ma a Régie autonome des transports parisiens (RATP)'' üzemelteti.
 
Érdekesség:
A párizsi metrónak gumikerekei vannak.
 
Videók:
 
 
 
 
 
Képek:

image.jpg Egy párizsi metró

 

 

image.jpg Automata szerelvény üveg fallal a biztonságos közlekedésért

image.jpg